Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
У Дружківці відбулась презентація майбутнього музею спротиву українського Донбасу окупаційним режимам “Дружківська катівня”

У місті Дружківка 5 липня, до 5-річчя звільнення міст сходу України, презентували музей спротиву українського Донбасу окупаційним режимам “Дружківська катівня”. Невеличка будівля розташована у дворі міськвиконкому неподалік центральної площі у приміщенні 1892 року будівництва. В різні часи тут були жандармерія, німецьке геспапо, НКВС, міліція та тюрма для інакодумців після “відлиги”. Звідси везли на страту в Бахмут “розкуркулених” та “шпигунів”, тут утримували дисидентів Миколу Руденка та Олексу Тихого під час суду на початку липня 1977 року. В 2014 році озброєні бойовики зробили собі “комендатуру” в цій будівлі. У камерах терористи щодня допитували місцевих проукраїнських патріотів. Тортури тривали по кілька годин.

Музей засновано завдяки зусиллям волонтерів агітпотягу «Труханівська Січ», свідомих та активних громадянам міста, товариству Олекси Тихого, , Українському інституту національної пам’яті та іншим не байдужим українцям, пролунали страшні свідчення жертв тих катувань.

«Я був тут чотири дні, а здалося, наче чотири роки. Я чув, як у сусідній камері катували людей, я знаю тих, хто знущався з мене. Вони і досі непокарані, один з них — мій колишній колега, тут же був його батько, зараз вони десь на території окупованої Луганщини. Я щасливий, що вижив тоді, але той запах тюремний досі пам’ятаю, це наша сучасна історія і це місце треба показувати усім», — поділився спогадами Василь Зандер.

Зараз активісти працюють над тим, щоб передати будівлю музею-катівня з балансу міністерства внутрішніх справ на баланс міністерства культури. Попереду ще впорядкування експонатів та налагодження роботи. Планується, що музей спротиву українського Донбасу окупаційним режимам “Дружківська катівня” стане музеєм національного рівня.

Фото: Вячеслав Медведєв