Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Зустріч із новою професією в межах програми «Твій вибір»

У рамках профорієнтаційної програми «Твій вибір», яку реалізує КПНЗ «Донецький обласний дитячо–молодіжний центр» за підтримки управління у справах сім`ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання знайомимо вас з наступною професією.

Катерина, розкажіть, як ви прийшли до цієї професії?

Катерина — У школі я мала значні успіхи в спорті, я займалася боротьбою, а саме дзюдо й самбо. У мене зажди був присутній дух суперництва, досягнення висот та подолання перешкод. І я вирішила, що ці навички будуть корисні саме в професії поліцейського. І тому поступила до Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка (наразі його передислоковано у м. Сєвєродонецьк).

Розкажи про своє навчання у виші:

Катерина — Я поступила аж у 2005 році, на той час умови вступу були не такі, як зараз, але основним показником усе ж зараховувалася фізична підготовка (на 2020 рік ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка вимагає наявність результатів ЗНО з Української мови й літ-ри, історії України, математики або іноземної мови + іспит із фізичної підготовки + творчий іспит). На той час я легко все здала та поступила на факультет Правознавства на спеціальність — Слідчий. І почала своє навчання, як курсант.

Тобто курсант і студент це різні форми навчання?

Катерина — так, коли вступаєш на платне то ти є звичайним студентом, тільки приходиш на пари та кожен день можеш бувати в дома. А коли ти отримаєш бюджетне місце навчання, ти будеш вважатися курсантом та жити на території університету.

Курсантське життя загартовує молоду людину, наче армія, ми мали свій розпорядок дня, стройові, чергування, а після закінчення університету вже, навіть маєш звання лейтенанта та гарантоване місце роботи. Навчання займає 3–4 роки, залежно від обраної спеціальності.

Як проходить процедура працевлаштування нового поліцейського в горвідділ?

Катерина — По-перше, особисто звернутися до підрозділу кадрового забезпечення територіального органу Національної поліції України за місцем проживання ще до вступу у ВНЗ, там уже підкажуть, які кроки робити далі й чи взагалі ти зможеш працювати в цій сфері. А після отримання диплому вони надають інформацію де ти зможеш працювати. Тобто шукати роботу за об’явами та в центрі зайнятості не треба. Вона майже завжди є.

Яка зарплатня зазвичай у молодого слідчого? З чого вона складається?

Катерина — Як тільки він приходить до відділку то має зарплатню приблизно 12 тисяч гривень. Якщо гарно та старанно працює то керівник може, навіть виписати йому премію. Це розповсюджена практика в нашій сфері. Заробітна плата складається з таких нарахувань, як — звання, вислуга, посада і т. ін. Отже, з кожним відпрацьованим роком зарплатня стає вищою.

З чого складається робочий час слідчого?

Катерина — робочий час із 8 до 18 години, плюс добові чергування. Взагалі, слідчий це та людина, котра організовує весь процес розкриття правопорушення. Слідчий зобов’язаний повно й об’єктивно дослідити всі обставини справи, виявити як обвинувальні, так і виправдовувальні обставини. Він зобов’язаний також оперативно розкрити злочин та викрити винних у його вчиненні. У нас дуже багато паперової роботи, але також ми виїжджаємо на всі кримінальні правопорушення, тому треба бути морально і фізично бути готовим до «жесті».

А, як ви справляєтесь зі своїм емоційним станом, коли цілий день співпрацюєте з важкими випадками, наприклад, вбивства, насилля та інше?

Катерина — спершу, будь-який співробітник дуже тяжко це переживає, близько до серця бере, але наша психіка така гнучка, що згодом ти звикаєш до цього і воно вже не викликає в тебе таких емоцій. Ти ставишся до цього, як до своєї роботи і маєш виконувати її. Тому стресостійкість є ключовою компетенцією будь-якого полісмена.

А чи легко жінці працювати в цій сфері?

Катерина — я б не сказала, що професія поліцейського суттєво чоловіча. Є такі посади, де краще справляються чоловіки, а є такі, що краще жінкам підходять. Оформлювати справи та організовувати обставини правопорушення можуть як чоловіки так жінки без усіляких гендерних забобонів. А ось робота оперуповноваженого вже більш чоловіча і вимагає провадження оперативно-розшукових заходів, співпраця з різними прошарками населення. З дуже різними. Але я впевнена, що й жінка може справиться з цим завданням, незважаючи ще на домашні зобов’язання та виховування власних дітей.

Які мінуси в роботі поліцейського?

Катерина — до мінусів можна віднести інколи ненормований робочий графік, адже коли ви всі на державних святах ми працюємо, буває, що, навіть Новий рік зустрічаєш на роботі.

А плюси?

Катерина — ти завжди маєш оплачувані лікарняні, відпустку в 30 днів, та з кожним роком вона збільшується, гідна заробітна плата та перспектива кар’єрного росту.

Які навички бажано студентам\курсантам уже зараз розвивати, щоби стати гарним поліцейським?

Катерина — на мою думку, це — стресостійкість, кмітливість та уважність. І ще важливо, хотіти допомагати людям. Адже ми працюємо для того, щоби змогла взяти верх справедливість. Для того, щоби ви почувалися в безпеці, а злодії знали, що будь-яке правопорушення ніколи не залишиться безкарним.