Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Зустріч із новою професією в межах програми «Твій вибір». Психолог

У рамках профорієнтаційної програми «Твій вибір», яку реалізує КПНЗ «Донецький обласний дитячо–молодіжний центр» за підтримки управління у справах сім`ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання знайомимо вас з наступною професією.

Привіт, Альоно. Розкажи про свою професію та чому саме психологія?

Вже 13 років я пов’язана з цією професією й не пошкодувала про це ні дня. Це вже, навіть, не спосіб заробляння грошей, це спосіб життя. Ще в шкільні роки мій вибір припав на цю спеціальність, тому що мене завжди цікавили люди, їхні вчинки, мотиви їхніх дій. Остаточно спеціальність привернула мене тим, що надає багато можливостей для особистісного зростання :) Хочеш не хочеш, а доведеться весь час зростати та розвиватися.

Спочатку я працювала в психологічній службі міста і відчуваючи в собі потенціал для роботи з важкими категоріями населення я почала роботу в мобільній бригаді протидії насильства. Як для фахівця, це прекрасний досвід, у цій діяльності в мене відбулася величезна трансформація себе, чому я дуже вдячна. Самі розумієте, у цьому питанні до тебе ніхто не приходить із хорошим.

А ось робота в ДОДМЦ надихала мене, примушувала постійно розвиватися, щоби бути цікавою під час проведення тренінгів та семінарів. Чудовий етап мого життя. На цей час я працюю психологом у Чеській міжнародній організації «Людина в біді». Працюю на території підконтрольної Україні поблизу лінія розмежування з усіма категоріями населення.

Розкажи, де ти навчалась? Чи було важко?

Моя підготовка дозволила мені без проблем вступити в Слов’янський державний педагогічний університет на спеціальність «Практична психологія». Бажання бути якісним фахівцем, привносити в життя людей турботу й підтримку допомогло мені з відзнакою закінчити цей ВНЗ.

При вступі, а було це в далекому 2005 році, я здавала біологію й українську мову. Не пам’ятаю, що б це викликало складнощі, навіть там на іспиті допомагала з відповідями на квитки своїм майбутнім однокурсникам. (Наразі спеціальність «Психологія» в ДДПУ вимагає результатів ЗНО з української мови та літ-ри, математики, біології або іноземної мови)

Чи важко було навчатись?

Психологія багатьом здається захопливою й цікавою наукою, яка має свої плюси. Популярна психологічна література іноді представляє психологію, як своєрідний набір секретів і прийомів, знання яких здатне зробити людину успішною й щасливою. І, звичайно, багато хто хоче впливати на оточуючих. А ось студенти-першокурсники часто бувають неприємно здивовані: курси «Загальна психологія» і «Фізіологія вищої нервової діяльності» особливою ​​захопливістю не відрізняються, а головне — це досить важкі дисципліни. Однак на іспитах однаково не вийде «виїхати» на життєвому досвіді. Психологія — це серйозна, змістовна наука. А значить, якщо ви вибираєте цю спеціальність у надії на легке навчання, ви неминуче опинитеся розчаровані.

Чи може студент спеціальності «Психологія» десь підробляти під час навчання?

Так може, я ще на 3 курсі університету почала  працювати в Управлінні освіти в психологічній службі. Тим самим це допомогло мені поєднати теорію і практику.

Чи важко знайти роботу за такою спеціальністю?

Ні, не важко. Часом студенти мріють після навчання відкрити власний психологічний кабінет. На жаль, бувши нікому не відомим, вони ризикують працювати собі в збиток. Необхідно пам’ятати, що в нас у країні тільки формується культура звернення до психолога. Саме тому треба розуміти, що у фахівця, котрий тільки закінчив ВНЗ черга з клієнтів навряд чи буде. Приватною практикою в чистому вигляді займається достатня кількість людей. Зазвичай це вже «розкручені» професіонали, які мають велику клієнтуру.

Більшість молодих фахівців якщо й займаються приватною практикою, то на додаток до діяльності за основним місцем роботи. Це може бути сфера освіти, кадрові служби, або, як інакше називають HR-підрозділи. Психологічні знання і вміння затребувані також у рекламі, у політиці, у юриспруденції, у різних силових відомствах. Психолог може займатися науковими та прикладними дослідженнями у своїй області.

А які труднощі в цій професії найістотніші?

Основні труднощі роботи психолога в будь-якій сфері — це ризик емоційного вигорання. Адже психолог, так чи інакше, включається в долю й життя людини, пропускає його проблеми через себе. Цей ризик не варто недооцінювати. Якщо ви помічали, що швидко втомлюєтеся від інтенсивного спілкування, то уявіть, що воно буде займати основну частину вашого життя в якості професійного обов’язку.

Скільки зароблятиме молодий спеціаліст вашої професії? У яких організаціях більше, а в яких менше?

Зарплата психолога багато в чому залежить від професіоналізму й установи, де працює фахівець. У державних організаціях на великий дохід розраховувати не варто, він приблизно дорівнює середній зарплаті бюджетника у регіоні (5–6 тис. гривень). У приватній практиці, як такої межі немає, сеанс може коштувати 30, 50 і, навіть, 100 доларів.

Що потрібно вміти, щоб отримувати більше й бути затребуваним фахівцем у вашій професії?

Необхідних якостей не так уже й багато; це все — професійні навички, які більш-менш можна опанувати під час практики. Самі психологи вважають, що професіоналам необхідні інтерес і повага до Людини (так, саме з великої літери). Їм щиро цікаво, як влаштований внутрішній світ людини, вони щиро хочуть розібратися в хитросплетіннях людської психіки. Ще одна важлива якість — толерантність. Це терпимість до іншого, готовність приймати різні людські прояви без агресії й роздратування. Третє — це гнучкість, відкритість змінам.

Якщо ви легко пристосовуєтеся до нових умов, вмієте визнавати свої помилки і швидко змінювати свою поведінку, то ви маєте одні з професійно важливих для психолога якостей. Майбутньому психологу необхідна й сенситивність, інакше кажучи — чутливість. Якщо ви добре відчуваєте настрій іншої людини, вмієте здогадатися про його потреби, відчуваєте біль і радість близьких, як свою власну, значить, ви маєте ще одну важливу якість. Це все можна розвити, але й початковий рівень має значення. Також важливі вміння чітко висловлювати свої думки, вміння чути й розуміти іншого і вміння управляти власними емоціями.

Якщо психолог хоче побудувати успішну кар’єру, то йому вкрай важливо розвивати soft skills (надпрофесійні навички). Фокусування на завданнях, швидкість реакції, уважність до дрібниць і хороша пам’ять вкрай важливі для того, щоби вас помітили і звернулися клієнти.

Щоби працювати психологом в Україні й отримувати від цього задоволення які якості потрібно розвивати?

Психолог — професія, що приносить реальну допомогу людям, а, отже, дає величезне моральне задоволення самому психологу. Ще одна перевага — можливість застосовувати професійні знання на практиці в реальному житті, допомагати не тільки клієнтам, але й родичам і друзям. Ну, і звичайно, це творча професія, яка дозволяє поглянути на світ і на себе під іншим кутом. Працювати психологом може тільки людина з високим інтелектом, у тому числі емоційним, а також емоційно стійкий і креативна людина.

Поділись якоюсь радою з молоддю, яка зараз тільки вчиться на психолога, або тільки планує

Популярний мотив вибору професії психолога — бажання допомагати людям. І професія психолога дійсно дасть можливість реалізувати цей мотив. Тільки потрібно розуміти: для того щоби професійно надавати психологічну допомогу, треба багато працювати над собою. Адже основний інструмент психолога-консультанта, психотерапевта — його власна особистість. Причому навчання у виші виявиться недостатньо. Додатково гарному психологу треба завжди вдосконалюватися: відвідувати тренінги, супервізії, спілкуватися з колегами та визнаними експертами, читати книги за професією, самовдосконалюватися. Одним словом, щоби стати психологом, потрібно присвятити психології своє життя.

Якщо ви вирішили вибрати професію психолога, обов’язково обміркуйте своє рішення двічі. У цієї роботи багато переваг, вона популярна й перспективна, але не забувайте, що ви збираєтеся працювати з людьми. Для цього потрібно підготувати себе, розуміти себе й навчиться піклуватися про своє психоемоційне здоров’я. І пам’ятайте, ви завжди можете мати кращу версію себе.

Дякуємо Альоні, а ви знаходьте всі наші попередні зустрічі з професіоналами своєї справи за хештегом #твійвибірДОДМЦ