Я твердо вірю: безбар’єрність — це коли ти можеш. Це наша мета і мрія - щоб всі змогли. Змогли обрати той шлях, який хочеш. Змогли рухатися вперед, попри обставини. Змогли отримати ту вищу освіту, яка потрібна саме тобі.
І щоб відкривати ці можливості, представники та представниці 80 закладів вищої освіти України зібралися в Тернополі на заході «Центри підтримки студентів: спільні рішення для рівних можливостей».
головна мета — об’єднати зусилля університетів задля створення доступного і зручного освітнього середовища і навчального процесу для кожного і кожної.
Центри підтримки студентів — це не просто новий підрозділ. Це простір можливостей: від індивідуального супроводу студентів з особливими освітніми потребами — до консультацій і розвитку культури ментального здоров’я.
Це про те, щоб кожен міг не тільки навчатись, а й реалізовувати себе без бар’єрів. Учасники зустрічі поділилися своїм досвідом і почули успішні приклади від університетів, де Центри вже працюють. Серед них — Український католицький університет UCuniversity, Маріупольський державний університет, Київський університет будівництва і архітектури, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини та Західноукраїнський національний університет. Загалом у пілотному проєкті беруть участь 11 закладів вищої освіти.
«У наших планах масштабувати проєкт Центрів підтримки студентів на всю країну, тому сьогодні ми хочемо поділитися успішним досвідом, обговорити помилки і знайти найкращі можливості в інтересах студентів та викладачів. Ми маємо це зробити задля майбутнього наших дітей, захисників і захисниць, людей третього віку — усіх, хто хоче продовжувати навчатися», — розповів заступник міністра освіти і науки України Андрій Вітренко.
Я переконана: завдяки об’єднанню зусиль держави, громад, університетів і донорів ми зможемо створити освіту, де кожен і кожна почуватимуться гідно, впевнено і вільно.
Хочу також наголосити: долучитися до мережі Центрів підтримки студентів може будь-який заклад вищої освіти України. Для цього потрібно надіслати офіційний запит до Міністерства освіти і науки, вказавши бажання бути доданим до Переліку закладів для впровадження пілотного проєкту на 2024–2025 роки (наказ Міністерство освіти і науки України від 23.01.2024 № 75).
|